Helsingborgsfestivalen – numera HX

Helsingborg

Den gamla trogna Helsingborgsfestivalen, som år efter år bjudit oss på fantastisk musik och andra kulturupplevelser, har numera gått i graven sedan 2014. Som en fenix ur askan har dock Hx stigit, den nya festivalen som numera tagit över och axlat manteln som Helsingborgs årligt återkommande kulturevenemang, helt gratis för allmänheten!

Helsingborgsfestivalen

Helsingborgsfestivalen som troget levererat bra musik sedan 1992 till omkring 450 000 besökare årligen och som därigenom lyckats glädja miljontals av människor genom åren, har tråkigt nog nyligen gått i graven. 2013 blev det sista året innan den gamla trogna festivalen fick sin ersättare i Hx som först såg världens ljus 2014.

Hx

Även om det inte är total sanning kan man på sätt och vis påstå att Helsingborgsfestivalen genomgått en makeover och kommit ut som Hx på andra sidan tunneln. Nya tider har krävt en annan kostym och förhoppningsvis kommer människor i området kring Helsingborg och de som brukar befinna sig i regionen kunna njuta av Hx i minst lika många år som dess föregångare. Att Hx dessutom är helt gratis gör att vi bara ser ännu större anledning till att tipsa om festivalen. Som besökande turist i staden kan man nu istället lägga pengar på en sängplats i Helsingborgs centrum, istället för inträde. Detta lär bana väg för att locka allt fler till kommande Hx festivaler, helst med tanke på årets succé.

Artister 2016

Under Hx 2016 turades lokala akter och andra mer etablerade musiker om att underhålla besökarna. Det syntes att hemvändande Maja i The Sounds var extra taggad under bandets gig och Timbuktu levererade som vanligt samma funkiga och taktmässiga tugg som publiken verkat förvänta sig. Det var helt enkelt en bra uppställning artister som mottogs med kärlek av publiken, något som bäddar för att fler kända akter och duktiga artister ska vilja delta under kommande år av festivalen.